Over Jonkman


 
Ditta-van-Gent-Fotografie_-13_sRGB

Wie is de persoon achter Jonkman Pijnzorg?

“Mijn naam is Caroline Jonkman (1966). Ik ben getrouwd, heb twee bijna volwassen kinderen, een hond en twee katten en ik woon met mijn gezin in Maarn. Mijn hobby’s zijn wandelen, fietsen en yoga. Ik heb opleidingen gevolgd voor ziekenverzorgster, Z-verpleegkundige, HBO-V, kinderverpleegkundige, oncologie en verpleegkundige pijnspecialist. Voordat ik mijn eigen bedrijf begon was ik werkzaam als pijnverpleegkundige in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht.”

Waarom ben je in 2010 gestart met Jonkman Pijnzorg?

“Pijnbeleid maken is één, pijnbeleid uitvoeren is twee. Bij het Wilhelmina Kinderziekenhuis heb ik de fundamenten gelegd voor de implementatie van pijnmeting bij kinderen. Het doel was om door observatie, signalering, voorlichting en ondersteuning pijn bij kinderen onder de aandacht te brengen om zo een groter draagvlak te creëren voor het werken met pijnmeetinstrumenten. Ik vond het geweldig dat het ons lukte om pijn draaglijk te maken, waardoor kinderen minder hoefden te lijden. Dat leidde tot de wens om mijn kennis en ervaring breder aan te bieden. Pijn is immers voor iedereen onaangenaam. Pijn is niet nodig. Pijn kun je controleren en verminderen door het te registreren en inzichtelijk te maken. Ik wil mantelzorgers en zorgprofessionals (ziekenhuizen en verpleegkundigen) graag leren hoe zij meetinstrumenten kunnen gebruiken voor een succesvolle pijnbestrijding. Daarnaast bied ik sinds 2011 specialistische (pijn)zorg aan huis met Jonkman Kindzorg. Door de juiste begeleiding en deskundig verpleegkundig handelen wil ik de cliënt zijn of haar zelfredzaamheid en eigen regievoering teruggeven.”

Wat is bijzonder aan jouw aanpak?

“Mijn bloed gaat sneller stromen als ik mensen – (jonge) kinderen, volwassenen, mensen met een verstandelijke beperking en ouderen – kan ondersteunen met specialistische zorg en het oplossen van zorgvragen. Ik ben enorm gedreven, ga altijd voor het beste resultaat. Mijn motto is: ‘Jonkman Kindzorg maakt het mogelijk’. Die belofte kan ik nakomen door een combinatie van ervaring, deskundigheid, mijn zorgzame instelling en persoonlijke aanpak. Ik heb gemerkt dat er heel veel mogelijk is als je met elkaar het gesprek aangaat. Daarbij kan ik een klein zorgteam opzetten om alle zorg te bieden die nodig is.” 
Ditta-van-Gent-Fotografie_-18_sRGB

Waar ben je het meest trots op?

“Ik ben trots op recent geleverde palliatieve zorg thuis voor een jongetje van 15 maanden. Het kind lag 14 maanden op de intensive care van het Sophia kinderziekenhuis en zijn ouders wilden graag met hem naar huis. Dat ging niet zomaar, omdat de baby 24 uur per dag intensieve kinderzorg nodig had (canule, continue beademing, zuurstof). Samen met twee andere zelfstandig ondernemers en de kinderthuiszorg kon Jonkman Pijnzorg ervoor zorgen dat het jongetje naar huis kon. Thuis is het na drie intensieve weken gestorven.”

“De afgelopen jaren heb ik veel pijnlinealen verkocht aan een brede groep geïnteresseerden; van kinderafdelingen en logopedisten tot ergotherapeuten en psychologen. Dit draagt bij aan het inzichtelijk maken van de pijnbeleving bij kinderen en volwassenen, waardoor een betere behandeling mogelijk is.” 
Ditta van Gent Fotografie_-10_v1

CLIËNTEN OVER JONKMAN PIJNZORG

Hilde, moeder van drie zoons met pijn:

“Drie van mijn vier kinderen hebben een progressieve aandoening. Ze hebben vaak veel pijn en gaan steeds verder achteruit. Eén van mijn zoons heeft een lichte verstandelijke beperking en autisme en als gevolg daarvan veel last van spierkrampen en hoofdpijn.
Niemand leek ons te kunnen helpen, tot ik via internet bij Jonkman Pijnzorg terechtkwam. We voelen ons door Caroline Jonkman gehoord en gesteund. Caroline bedacht een pijnthermometer, met achter de pijnscores pictogrammen die staan voor te ondernemen acties. Hiermee kreeg mijn zoon veel meer zelf de regie. Ook heeft Caroline een TENS achtergelaten, die we nu aan het uitproberen zijn. Langzaam maar zeker hebben we het gevoel weer een beetje grip op de situatie te krijgen. Mijn zoon is zeker niet pijnvrij, maar we zetten stappen in de goede richting en daar heeft Caroline zeker aan meegeholpen.”

Moeder van een zoontje (3), genezen van een hersentumor:

“Jonkman Pijnzorg bood in een moeilijke tijd betrouwbare en deskundige zorg voor mijn kind. De specialistische zorg aan huis voelde zo natuurlijk aan dat het soms wel leek alsof Caroline familie is en hier al jaren over de vloer komt. Mijn kind krijgt er nog een glimlach van op zijn gezicht.”